top of page

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Ν Τ Ι Τ Ι Δ Α 

    Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα συμφωνήσει με την άποψη ότι ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου ενώ αντίθετα ένα χαμόγελο με δόντια που λείπουν, ούλα που αιμορραγούν και δυσοσμία αναπνοής μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αντικοινωνικότητα.

 

     Η αιτία για την απώλεια δοντιών κρύβεται πίσω από την παρουσία δύο νοσημάτων που αποτελούν και τα πλέον συνήθη νοσήματα της στοματικής κοιλότητας.

Η τερηδόνα είναι η νόσος εξαιτίας της οποίας καταστρέφονται τα δόντια. Συνήθως συνοδεύεται από ευαισθησία η οποία μας οδηγεί στον οδοντίατρο και ακολουθεί έμφραξη της κοιλότητας που έχει δημιουργηθεί.

 

     Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και αν δεν θεραπευτεί υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί στην περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι πιο ύπουλη νόσος. Δεν είναι επώδυνη όπως η τερηδόνα και είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο. Στην περιοδοντίτιδα καταστρέφονται οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

 

  • Ερυθρότητα και οίδημα των ούλων. Τα ούλα αιμορραγούν και πολλές φορές  παρατηρείται εκροή πύου. Αν είχε κάποιος αυτά τα συμπτώματα από ένα άλλο όργανο όπως το μάτι δεν θα είχε θορυβηθεί;

  • Ούλα που υποχωρούν (υφίζηση) λόγω της απώλειας οστού. Η υφίζηση των ούλων μπορεί όμως να οφείλεται και σε λάθος χρήση της οδοντόβουρτσας.

  • Ευαισθησία των δοντιών σε κρύα και ζεστά ερεθίσματα που οφείλεται στην υποχώρηση των ούλων.

  • Κινητικότητα των δοντιών. Τα δόντια αποκτούν κινητικότητα λόγω της απώλειας στήριξης.

  • Δυσοσμία του στόματος. Τις περισσότερες φορές η δυσοσμία στην αναπνοή προκαλείται από τα νοσήματα των ούλων και λιγότερα συχνά από τερηδονισμένα δόντια ή προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

  • Αποστήματα που συνοδεύονται από πρήξιμο των ούλων και εκροή πύου.

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι συμβαίνει με τα ούλα σας ζητήστε την συμβουλή του οδοντιάτρου σας ο οποίος στη συνέχεια θα σας παραπέμψει σε ειδικό περιοδοντολόγο που θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα της πάθησής σας και θα αναλάβει την θεραπεία σας. Αν είστε καπνιστής, που έχετε σύμφωνα με όλες τις έρευνες μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε περιοδοντική νόσο, δυστυχώς είναι δυσκολότερο να το καταλάβετε γιατί τα ούλα σας δεν αιμορραγούν κι έτσι το πρόβλημα "καλύπτεται".

 

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για  την περιοδοντολογία

bottom of page