top of page

Ε Μ Φ Υ Τ Ε Υ Μ Α Τ Α  

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;


Είναι το αντίστοιχο ενός δοντιού. Στην πραγματικότητα το εμφύτευμα αντιστοιχεί στη "ρίζα" του. Έχει το σχήμα βίδας και τοποθετείται μέσα στο κόκκαλο των γνάθων.


Αυτό που φαίνεται στο στόμα (το δόντι) είναι ένα φυσικό δόντι από πορσελάνη το οποίο στηρίζεται στο εμφύτευμα (ρίζα).

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μειώνουν τα φορτία που δέχονται τα υπόλοιπα δόντια και οι αρθρώσεις προσφέροντας επιπλέον στήριξη και συγκράτηση σε στεφάνες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες.

 

Διατηρούν τον όγκο του οστού των γνάθων που συνήθως συρρικνώνεται μετά τις εξαγωγές των δοντιών. Κάτω από τις γέφυρες  δημιουργούνται κενά που αισθητικά και λειτουργικά δημιουργούν προβλήματα.

 

Διατηρούν την φυσική δομή των παρακείμενων δοντιών αφού αποφεύγεται το τρόχισμά τους και κάλυψή τους με στεφάνες.

 

Οι έρευνες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα τα εμφυτεύματα έχουν λιγότερα προβλήματα από τις συμβατικές γέφυρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα στηρίγματα που τροχίστηκαν για την κατασκευή γεφυρών έσπασαν ή τερηδονίστηκαν και χρειάστηκε να εξαχθούν.

 

Οι κινητές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα έχουν καλύτερη συγκράτηση, σταθερότητα και προσφέρουν καλύτερη μάσηση από τις απλές. Επιπλέον, έχουν μικρότερο όγκο και δεν καλύπτουν τον ουρανίσκο πράγμα που είναι άκρως σημαντικό για τους περισσότερους.

 

Η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία

όπως και σε άλλες οδοντιατρικές θεραπείες. Η διαδικασία

περιλαμβάνει μικρή τομή στο ούλο, και τοποθέτηση του

εμφυτεύματος στο οστό.

Μετά την επέμβαση σας δίνονται οδηγίες, συνταγογραφούνται συνήθως παυσίπονα και αν κριθεί

απαραίτητο αντιβιοτικά. Επίσης, βοηθάει πολύ η χρήση παγοκύστης την ημέρα της τοποθέτησης γιατί

μειώνει δραστικά την εμφάνιση οιδήματος και πόνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του ιατρείου μας δηλώνουν ότι η διαδικασία ήταν πολύ

καλύτερη από αυτή που περίμεναν με βάση τηνεμπειρία φίλων και γνωστών που είχαν εμφυτεύματα και

οτι θα ξαναέμπαιναν σε αυτή την διαδικασία αν χρειαζόταν. Υπάρχουν πολλοί που δεν παίρνουν

παυσίπονα μετά τη δεύτερη μέρα.

Το επόμενο στάδιο αφορά ενσωμάτωση του εμφυτεύματος από το οστό.

Στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω στα εμφυτεύματα μεμονωμέναΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

Χρειάζεται μία επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων η οποία προκαλεί κάποιο άγχος .

 

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

 

Το κόστος είναι μεγαλύτερο.

 

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων; Είναι επώδυνη;  

 

Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ενοχλεί πολύ λιγότερο από την εξαγωγή. Στην περίπτωση που τοποθετούνται πολλά εμφυτεύματα στην ίδια επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρύ πρήξιμο και κάποιος πόνος που καταπολεμάται με παυσίπονο. Σε πόσο καιρό θα έχω τα καινούρια μου δόντια;
Θα μείνω χωρίς δόντια κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Από την ημέρα της πρώτης επίσκεψης απαιτούνται συνήθως 6-12 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Όσο διαρκεί η θεραπεία κατασκευάζονται προσωρινές αποκαταστάσεις που προσφέρουν ικανοποιητική μάσηση, ομιλία και αισθητική εμφάνιση. 

Μπορεί να απορριφθούν τα εμφυτεύματα από τον οργανισμό μου;


Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από καθαρό τιτάνιο, ένα υλικό συμβατό με τον οργανισμό και που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα και στην ορθοπεδική.


Είναι μύθος ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα απορρίπτονται από τον οργανισμό. Από την στιγμή που στο ιατρείο μου αναλάβω να σας τοποθετήσω εμφυτεύματα, οι πιθανότητα να τα χάσετε είναι μικρότερη από 1%, το οποίο είναι και το ποσοστό αποτυχίας μας στα εκατοντάδες εμφυτεύματα που τοποθετώ εδώ και  12 χρόνια. Κι αυτό διότι έχω εξειδικευτεί και ασχολούμαι αποκλειστικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα και την εξυγίανση του περιοδοντίου. Επιπλέον, οι τεχνικές που χρησιμοποιώ ακολουθούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και η ποιότητα των εμφυτευμάτων και των υλικών μου είναι κορυφαία.

Ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση που το εμφύτευμα αποτύχει μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς πρόβλημα.

 

 

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα;Με την κατάλληλη φροντίδα τα εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Δεν μπορεί όμως κανείς να σας το εγγυηθεί διότι τα εμφυτεύματα όπως και τα δόντια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα και γι’αυτό χρειάζονται φροντίδα και παρακολούθηση μία φορά το χρόνο.

 

Πόσο στοιχίζουν;


Το κόστος των εμφυτευμάτων είναι υψηλότερο  απ' ότι η κατασκευή μιας γέφυρας ή οδοντοστοιχίας αλλά μακροπρόθεσμα αν σκεφτεί κανείς ότι μια συμβατική γέφυρα ή οδοντοστοιχία πρέπει να ξανακατασκευαστεί 2-3 φορές και τα τροχισμένα δόντια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα και να χρειαστούν ενδοδοντική θεραπεία, τότε το συνολικό κόστος τους είναι μικρότερο.

 

 

Υπάρχει όριο ηλικίας;

Το μοναδικό όριο ηλικίας είναι προς τα κάτω. Δηλαδή δεν μπορούν τοποθετηθούν εμφυτεύματα σε παιδιά στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

 

 

 

Τι διαφορές έχουν τα εμφυτεύματα και η τιμή τους έχει τέτοια απόκλιση;

Στην αγορά κυκλοφορούν περισσότερες από 100 διαφορετικές εταιρίες. Οι εταιρίες εμφυτευμάτων που παρουσιάζουν τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες παρακολούθησης της συμπεριφοράς των εμφυτευμάτων τους σε βάθος  10 τουλάχιστον χρόνων όπως απαιτούν τα διεθνή πρότυπα είναι πολύ λίγες. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες που περνούν από έρευνα έχουν προφανώς καλύτερη ποιότητα και είναι δοκιμασμένες στο χρόνο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ειδίκευση του γιατρού και η εμπειρία του παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία της εμφύτευσης παρά η εταιρία του εμφυτεύματος. Τέλος, για κάποιον έμπειρο, ειδικό χειρουργό, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι πράγματι απλή επέμβαση, ενώ για κάποιον που δεν έχει σωστή κατάρτιση μπορεί να είναι μια διαδικασία που θα σας οδηγήσει σε προβλήματα που πολλές φορές δεν  διορθώνονται.

 

Με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να τοποθετηθούν άμεσα δόντια;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε φορτίσει άμεσα τα εμφυτεύματα, δηλαδή που οι ασθενείς προσήρθαν χωρίς κανένα δόντι στις γνάθους και μέσα σε 24 ώρες είχαν τα εμφυτεύματα και τα δόντια τους τοποθετημένα πάνω σε αυτά. Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε τον ειδικό που θα σας τοποθετήσει τα εμφυτεύματα σχετικά με το αν ενδείκνυται η περίπτωσή σας για άμεση φόρτιση ή πρέπει να περιμένετε. Στην κάτω γνάθο τα ποσοστά επιτυχίας στις έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Στις άλλες περιπτώσεις τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα.

 

 

Η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία όπως και σε άλλες οδοντιατρικές θεραπείες. Η διαδικασία περιλαμβάνει μικρή τομή στα ούλα, και τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό.

Μετά την επέμβαση σας δίνονται οδηγίες, συνταγογραφούνται συνήθως παυσίπονα και αν κριθεί απαραίτητο αντιβιοτικά. Επίσης, βοηθάει πολύ η χρήση παγοκύστης την ημέρα της τοποθέτησης γιατί μειώνει δραστικά την εμφάνιση οιδήματος και πόνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του ιατρείου μας δηλώνουν ότι η διαδικασία ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που περίμεναν με βάση την εμπειρία φίλων και γνωστών που είχαν εμφυτεύματα και ότι θα ξαναέμπαιναν σε αυτή την διαδικασία αν χρειαζόταν. Υπάρχουν πολλοί που δεν παίρνουν παυσίπονα μετά τη δεύτερη μέρα.

Το επόμενο στάδιο αφορά ενσωμάτωση του εμφυτεύματος από το οστό.

Στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω στα εμφυτεύματα τις προσθετικές αποκαταστάσεις όπως έχουμε αρχικά σχεδιάσει.

Μου έχουν πει ότι δεν έχω αρκετό οστό προκειμένου να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

Πολλές φορές όταν προσέρχεται ο ασθενής έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έχει χάσει τα δόντια του οπότε η φατνιακή ακρολοφία έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικές τεχνικές όπως η ανύψωση ιγμορείου στην άνω γνάθο και η οστική ανάπλαση με τις οποίες δημιουργούμε οστό προκειμένου να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα και να έχουν καλή πορεία στο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page