top of page

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Ν Τ ΙΤ Ι Δ Α 

    

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη στοματική κοιλότητα έχουν βρεθεί πάνω από 500 είδη μικροβίων που σημαίνει ότι το στόμα μας δεν είναι τόσο καθαρό όσο πιστεύουμε... Όταν δεν καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας, τα μικρόβια κολλούν πάνω στα δόντια, πολλαπλασιάζονται και μαζί με τα προϊόντα που παράγουν δημιουργούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Στη συνέχεια άλατα της σιέλου κολλούν στην πλάκα και δημιουργείται η τρυγία, η γνωστή μας πέτρα.

 

 Η μικροβιακή πλάκα που βρίσκεται σε επαφή με τα ούλα προκαλεί φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται ουλίτιδα. Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι ερυθρότητα, αιμορραγία των ούλων και αποκόλλησή τους από τα δόντια. Η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα. Θεραπεύεται με αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και της πέτρας από τον οδοντίατρο, αλλά αν δεν ακολουθηθεί σωστή στοματική υγιεινή επανέρχεται πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά, η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή κατάσταση και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες.

 

Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, κατά την οποία εκτός από φλεγμονή των ούλων καταστρέφονται οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η περιοδοντίτιδα δεν είναι μία απλή φλεγμονή που θα περάσει με αντιβίωση και δεν θα μας επηρεάσει.

 

Τα ούλα και το οστό υποχωρούν  και αποκαλύπτονται οι ρίζες των δοντιών. Η αιμορραγία των ούλων, η δυσοσμία του στόματος και η ευαισθησία σε κρύα ερεθίσματα γίνονται μέρος της καθημερινότητας.

 

Η προφανής κατάληξη όταν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπεύεται είναι η απώλεια των δοντιών, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα όπως σημαντικά προβλήματα στη μάσηση, στην ομιλία και στην εμφάνιση. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με γέφυρες, μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες και εμφυτεύματα όπου ο ασθενής θα ξοδέψει πολύτιμο χρόνο και χρήματα.

 

Είναι ευνόητο ότι αν οι παραπάνω επεμβάσεις γίνουν χωρίς να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα στα εναπομείναντα δόντια είναι σαν να χτίζουμε παλάτια στην άμμο, αφού και τα υπόλοιπα δόντια θα έχουν την ίδια κατάληξη.

 

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Η βασική αιτία των νοσημάτων σύμφωνα με τα παρακάτω είναι η μικροβιακή πλάκα. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν σφραγίσματα και στεφάνες δοντιών που προεκβάλλουν και εμποδίζουν την πλήρη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας. Επίσης, ορισμένοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το άγχος καθώς και κάποια συστηματικά νοσήματα  όπως ο σακχαρώδης διαβήτης χειροτερεύουν την κατάσταση.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ;

Η περιοδοντίτιδα είναι κληρονομική αλλά όχι μεταδοτική. Εχει αποδειχτεί ότι τα περιοπαθογόνα μικρόβια μεταφέρονται μεταξύ συντρόφων αλλά δεν έχει βρεθεί να προκαλείται η νόσος από αυτό. Κάποιος πρέπει να έχει προδιάθεση για να την εμφανίσει.

 

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

  • Τα τελευταία είκοσι χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρόλο που διαδραματίζουν τα περιοδοντικά νοσήματα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα για την αθηροσκλήρυνση. Στις Η.Π.Α. οι ασθενείς που προγραμματίζονται για καρδιαγγειακές επεμβάσεις παραπέμπονται πρώτα στον οδοντίατρο για την εξυγίανση της στοματικής τους κοιλότητας.

  • Πρόωροι τοκετοί και ελλιποβαρή νεογνά. Σε πολλές μελέτες βρέθηκε ότι η πιθανότητα να συμβούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ήταν μεγαλύτερη όταν υπήρχε περιοδοντίτιδα σε σχέση με άτομα χωρίς περιοδοντίτιδα.

  • Τα τελευταία χρόνια μελέτες τείνουν να συνδέσουν την περιοδοντική νόσο με πνευμονοπάθειες αποφρακτικού τύπου μέσω ειδικών μηχανισμών.

  • Σακχαρώδης διαβήτης. Η σχέση περιοδοντικής νόσου και διαβήτη είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος ως χρόνια λοίμωξη φαίνεται ότι επιβαρύνει το διαβήτη καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχό του ενώ η θεραπεία της βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Αναφέρεται ότι βρίσκουμε τρεις φορές περισσότερα άτομα με περιοδοντίτιδα μεταξύ διαβητικών παρά μεταξύ υγιών ατόμων.

 

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

 

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο καθένας ότι η απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας δεν είναι κάτι αναπόφευκτο που έρχεται με την ηλικία. Αντίθετα, είναι μία νόσος που πλέον θεραπεύεται με πολύ καλά αποτελέσματα και η απώλεια των δοντιών μπορεί να προληφθεί.

 

Αφού γίνει διάγνωση της περιοδοντίτιδας ξεκινάει η πρώτη φάση που είναι η συντηρητική θεραπεία. Αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος, ο οποίος είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται σε αυτή τη νόσο, καθαρίζει με ειδικά εργαλεία τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα πάνω και κάτω από τα ούλα. Αυτό γίνεται σε 4-6 συνεδρίες. Παράλληλα, ο ασθενής εκπαιδεύεται στο σωστό τρόπο βουρτσίσματος αφού η τέλεια στοματική υγιεινή είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας της θεραπείας.

Πιθανόν να έχετε ακούσει από άτομα τα οποία έκαναν θεραπεία στο παρελθόν ότι ο γιατρός τους είχε ξεκινήσει με χειρουργεία και ουλεκτομές σε όλο το στόμα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ο κανόνας είναι να ξεκινάμε συντηρητικά και να επεμβαίνουμε αργότερα χειρουργικά μόνο σε ορισμένα σημεία που χρειάζεται αναγέννηση του χαμένου οστού. Αν και λόγω εμπειρίας σπάνια χρειάζονται οι ασθενείς μας χειρουργική θεραπεία μετά την συντηρητική, εντούτοις όσο γρηγορότερα επισκεφτεί κάποιος τον περιοδοντολόγο τόσο μικρότερη καταστροφή θα έχει επέλθει και τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η θεραπεία.

Τέλος είναι εξαιρετικής σημασίας η παρακολούθηση του ασθενή 3-4 φορές το χρόνο. Στατιστικά, οι ασθενείς που ακολουθούν το προγραμμα επανάκλησης και ακολουθούν καλή στοματική υγιεινή διατηρούν τα δόντια τους στο πέρασμα των χρόνων.

Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι πολύ σπάνια στο ιατρείο μας και μόνο με συγκεκριμένες ενδείξεις. Η χορήγηση όμως ειδικών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι πολύ συχνή.

 

Οι νέες περιοδοντικές θεραπείες, με ταυτόχρονη χορήγηση αναισθησίας και αναλγητικών, έχουν κάνει την θεραπεία των ασθενών αρκετά ανώδυνη και άνετη. Ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς γυρνάνε στις καθημερινές τους υποχρεώσεις την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα έχει προχωρήσει πολύ και δεν μπορούν να σωθούν κάποια δόντια, τότε ο οδοντίατρος προχωράει στη κατασκευή γεφυρών ή τεχνιτών οδοντοστοιχιών. Μία λύση που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, περίπου 95%, είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία τοποθετούνται στο οστό και πάνω σε αυτά μπορούν να στηριχθούν κινητές οδοντοστοιχίες (ώστε να έχουν καλύτερη σταθερότητα), στεφάνες και γέφυρες. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν παρακείμενα δόντια.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Η πρόληψη των νοσημάτων του στόματος είναι απλή και βασίζεται στην προσωπική μας προσπάθεια σε συνεργασία με τον οδοντίατρό μας ο οποίος οφείλει να μας καθοδηγεί σωστά.

 

Ο οδοντίατρος εφαρμόζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής για κάθε ασθενή.

 

Σε γενικές γραμμές, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον πολύ προσεκτικά 2 φορές  την ημέρα και ιδανικά μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετα το γεύμα. Η διάρκεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 λεπτά.

Απαραιτήτως πρέπει να ακολουθήσει μεσοδόντιος καθαρισμός  με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Η χρήση στοματικού διαλύματος είναι επικουρική και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τα παραπάνω.

 

Είναι απαραίτητο για όλους να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό τον δοντιών. Για τους ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, η επίσκεψη στον περιοδοντολόγο πρέπει να γίνεται 3-4 φορές το χρόνο.

 

Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε τον οδοντίατρό μας σαν κάποιον που επισκευάζει τις βλάβες στο στόμα μας αλλά σαν τον θεράποντα που προάγει την πρόληψη των νοσημάτων αυτών.

 

Ας θυμόμαστε πάντα ότι η στοματική μας κοιλότητα αποτελεί την ¨πύλη¨ προς τον οργανισμό μας και πρέπει να είναι υγιής.

Περιστατικό 2
Περιστατικό 3

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για  την περιοδοντολογία

bottom of page